01
11월

2015:훌륭한 빈티지의 루시옹 와인!

2015년 9월 14일, 프랑스, 루시옹 – 포도나무들이 잠자고 있던 11월부터 3월까지, 평균 이상의 강우량 (평년에 비해 약 100mm 많은 양)을 통해 수분이 충분히 공급되었다. 토양에도 수분이 충분히 공급 되어 여름 동안 수분 부족으로 인한 스트레스는 피할 수 있었다. 전반적으로, 포근한 겨울 (2월 평균 기온보다 낮았을 경우를 제외하고) 은 2015년 빈티지가 좋은 기후적 조건을 갖출 수 있다는 조짐을 보여주었다.

5월 초에는, 온화한 밤 날씨와 함께 건조하였고, 8월 쯤에 나타난 일부 폭풍우는 30에서 50mm의 비를 뿌렸다. 산 넘어에서는 바람이 적당히 불어왔다. 이러한 종합적인 기후 요소들은 포도 알맹이가 충분히 농축되는 데에 일조하였다.

싹트기 시작하는 시기는 지난 2년과 비슷했다. 반면에 개화 시기는 일렀다. 포도 송이와 잎 양의 균형은 레드 및 화이트 포도 품종이 성숙하는 데에 최고의 조건을 갖추어 주었다. 줄기 또한 훌륭한 컨디션을 갖추었는데, 9월 초 프레스티지 퀴베 레드 와인 생산의 폴리페놀 숙성에 일조하였다.

적당한 바람과 건조한 여름의 조화는 포도나무가 자라기에 좋은 환경이었고, 2015년 수확 또한 훌륭하였다.

포도의 숙성은 2014년보다 이르게 진행이 되었고, 뮈스카 아 쁘띠 그랭 포도 송이 첫 번째 수확은 8월 7일에 시작되었다. 화이트와 로제 포도 나무의 수확은 8월 셋째주에 이루어졌다.

2015년 빈티지는 일찌감치 당도와 산도가 균형을 이루었다. 첫 번째 퀴베 로제 와인에서는 야생 딸기, 체리, 그리고 라즈베리 향을 느낄 수 있다. 입 안에서는 후레쉬하고 엘레강스한 모습을 보여준다다. 화이트 와인은 꽃과 백색 과일의 모습을 보여준다.

최고의 기후 조건 아래, 튼튼한 포도 송이 수확 작업은 총 6주에 걸쳐 마무리가 되었다.

훌륭한 빈티지라는 것을 확실하게 하기 위해, 레드 와인 및 뱅 두 내튜랠 (리브잘트, 바뉼스, 모리 그리고 뮈스카 드 리브잘트) 분석 작업이 필요하였다.

화이트와 로제 와인들과 같이, 레드 와인들도 2015년 빈티지의 특색을 보여주었다. 먼저, 놀라운 pH 레벨과 함께 루시옹 레드 와인은 농익은(Jammy) 붉은 과일, 아름다운 균형감 및 훌륭한 여운을 보여준다. 타닌은 부드럽고, 섬세하며 엘레강스하다.

까리냥, 그르나슈, 시라와 무르베드르는 확실히 훌륭하다는 점은 알아야 한다. 루시옹 레드 와인은 숙성 가능한 와인이 될 것이다 : 하지만 2015년 빈티지의 후레쉬함을 통해 일부는 강렬한 아로마를 느낄 수 있는, 1-2년 안에 마실 수 있는 와인이 될 것이다. 주정강화 와인 뱅 두 내튜랠 또한 2015년 루시옹 빈티지의 아름다운 특징인 후레쉬한 느낌과 엘레강스한 느낌을 느낄 수 있다. 일부는 긴 여운과 향긋한 꽃 내음을 지나, 열대 과일의 느낌도 나오고 있다.

결론적으로, 루시옹의 2015년 빈티지는 굉장이 기대가 된다. 퀄리티와 생산량에서 주목할 수 있다. 모든 방면에서 : 균형감, 볼륨, 과일 풍미, 복잡한 향, 그리고 아름다운 후레쉬함 : 유망하다.

이렇듯, 루시옹은 AOP와 IGP 드라이 와인, 그리고 뱅 두 내튜렐 와인에서 훌륭하고 아름다운 빈티지를 보여준다. 이는 와인 생산자들이 오랜 가뭄 동안 기다려온 좋은 소식이 아닐 수 없다.

01
11월

2015: A SIMPLY EXCEPTIONAL VINTAGE FOR ROUSSILLON WINES!

Roussillon, France, September 14th, 2015 – During their dormant period, the vines were well watered in the months of November and March with above average rainfall (+100 mm compared to a normal year), which replenished the soils and subsoils and consequently helped avoid hydric stress during the following summer.  Overall, a mild winter (with the exception of a colder than average month of February) already foreshadowed favorable climatic conditions for the 2015 vintage.

Starting at the beginning of May, the weather in Roussillon became dry with temperate nights, and a few storms in the month of August brought between 30 and 50 mm of rain.  The tramontane wind blew moderately.  All of these elements came together to result in an extraordinary development and concentration of the grapes.

Budding occurred as late as the past two years.  On the other hand, flowering was early with a very good berry set.  The balance between quantity of clusters and leaf cover was optimal for the maturation of both white and red vines.  The canopy was in excellent health, assuring complete ripening of the polyphenols for production of red prestige cuvées beginning in mid-September.

Moderate winds combined with a rather dry summer were ideal conditions for the health of the vines, which was excellent at the beginning of the 2015 harvest, with fine canopy shelter.

Ripeness was achieved earlier than in 2014, and thus the harvest of the first clusters of Muscat à Petits Grains began on August 7th. The harvest of vines for white and rosé wines then reached its peak the third week of August.

The 2015 vintage already promises a perfect balance between sugar and acidity.  The first rosé cuvées give glimpse of a very interesting aromatic profile with notes of wild strawberries, cherry and raspberry.  In the mouth they are fresh and elegant. The white wines show floral and notes of white fleshed fruit.

The harvest has just concluded, following six weeks of picking perfectly healthy grapes under optimal weather conditions.

In order to be sure that we had an exceptional vintage, we needed to analyze the reds, as well as the Natural Sweet Wines (Rivesaltes, Banyuls, Maury and the Muscats de Rivesaltes).

Just like the whites and rosés, the reds will leave their mark on this 2015 vintage. Firstly, with remarkable pH levels, the red wines of the Roussillon possess a magnificent aromatic support, with notes of ripe and jammy red fruit, a beautiful balance and a lovely length on the palate. Tannins are fine, delicate and elegant.

It should be noted that the musts for Carignan, Grenache Noir, Syrah and Mourvère were truly extraordinary. The red wines of the Roussillon will be wines for ageing, but not only : with the freshness of the 2015 vintage, some will be ready for drinking within one to two years, revealing all of their aromatic intensity. The newly fortified Vins Doux Naturels also possess great elegance, with that fresh note so characteristic of this beautiful 2015 Roussillon vintage. One can already detect exotic notes on the nose, followed by floral aromas with great finesse.

In conclusion, the 2015 vintage is much anticipated in Roussillon. Quality and most of all quantity are right on the mark. Its every aspects; including balance, volume, pronounced fruit characteristics, aromatic complexity and its lovely freshness; are very promising.

Thus, the Roussillon introduces a great and lovely vintage, both for its AOP and IGP dry wines as well as for its Natural Sweet Wines. This is an improvement that the winegrowers were long awaiting, after so many years of drought.