KOREAN SOMMELIERS VISIT ROUSSILLON FOR THE GRENACHES DU MONDE
지난 4월 17일, 제7회 그르나슈 뒤 몽드(세계 그르나슈 대회)가 2019 유럽와인시티인 페르피냥에서 개최되었다.
이번 행사는 6개국 (프랑스, 스페인, 이탈리아, 미국, 칠레, 남아프리카 공화국)의 869개 와인 브랜드가 참여하였으며, 총 272개의 메달(금메달 177개, 은메달 95개)이 수여되었다. 또한, 이번 대회 심사를 위해 전 세계 심사위원들이 루시옹으로 모였으며 아시아 와인 전문 인플루언서도 대거로 참관하였다.
아시아의 대한민국에서는 다음의 3명이 심사위원으로 참여하였다 :
- 2018년 대한민국 국가대표 소믈리에 경연대회 준우승자이자 롯데 호텔의 소믈리에인 정효진
- 2018년 국가대표 소믈리에 루시옹 와인 우승자이자 그랜드 인터컨티넨탈 호텔의 소믈리에인 김민재
- 한국국제소믈리에협회 정영경 사무국장
세 명의 대표는 3일 동안 심사를 담당하고 프랑스 와인 업계 및 정계 유명 인사들을 만나며 한국의 위상을 높였다.
이들은 총 7일간을 머무르며 심사 일정 외에도 여러 와이너리를 순방했다.
4월 14일 첫째 날

Perpignan – Photo by Mr. Kim Minjae
한국 대표단은 오후에 도착하여 페리피냥의 르 그랭 드 폴리(le Grain de Folie) 레스토랑에서 개최된 만찬에 참여하였다. 이들은 루시옹 와인협회의 수출담당 이사이자 부회장인 에릭 아라실(Eric Aracil), 필립 부리에(Philippe Bourrier) 루시옹와인협회 회장 및 대회의 유명 심사위원들과 만남을 가졌다.
4월 15일 둘째 날

Photo by Mr. Kim Minjae
대표단은 파르세(Parcé) 씨의 안내를 받아 바뉼스 쉬르 메르(Banyuls sur Mer)의 도멘느 라 렉토리(Domaine La Rectorie) 와이너리를 방문하였고, 바뉼스 쉬르 메르와 플라쥬 데 엘므를 돌아보는 일정을 가졌다. 오전의 마지막 일정으로 라 리토린(La Littorine) 레스토랑에서 지역 특산 요리와 루시옹 와인이 페어링 된 오찬을 즐겼다.

Collioure – Photo by Mr. Kim Minjae
오후에는 콜리우르(Collioure)를 도보로 돌아본 후, 해당 지역에서 가장 오래된 앤초비 공장의 하나인 데스클로(Desclaux)를 방문하였다. 또한, 앤디 쿡(Andy Cook) 씨의 안내를 받아 아르즐레스 쉬르 메르(Argelès sur Mer)의 마스 크리스틴(Mas Cristine) 와이너리를 방문하였다.
둘째 날의 일정은 페르피냥의 유명 레스토랑인 라 빌라 뒤플로(La Villa Duflot)에서 바뉼스(Banyuls)의 도멘느 비알 마니에르(Domaine Vial Magneres) 와이너리의 사페라스(Saperas) 씨와 즐거운 저녁 식사를 함께하며 마무리되었다.
4월 16일 셋째 날

Photo by Mr. Kim Minjae
셋째 날은 꽉 찬 일정이었지만, 매혹적이고 특별한 하루가 이어졌다. 먼저 한국 소믈리에들은 조베르(Jauber) 씨의 안내로 생 장 라세이유(Saint Jean Lasseille)의 샤토 플라네르(Château Planères) 와이너리를 방문한 후 카스텔누(Castelnou)의 중세 마을을 관광했다.

Photos by Mr. Kim Minjae

Photo by Mr. Kim Minjae
오찬은 트레세르의 오베르주 뒤 도멘느 드 니돌로레스(Auberge du Domaine de Nidolères)에서 에스퀴디에(Escudié) 부부와 함께 했으며, 사낙(Sanac) 씨의 안내로 생 제니 데 퐁텐느의 도멘느 사낙(Domaine Sanac) 와이너리를 둘러보았다.
바쁜 일정 속에 잠시 휴식을 취한 대표단은 2018년 프랑스 최우수 레스토랑으로 선정된 르 디빌(Le Divil) 레스토랑에서 그르나슈 뒤 몽드 대회의 심사위원들을 위해 특별개최된 만찬에 참석했다.
4월 17일, 넷째 날, 그르나슈 뒤 몽드 대회 첫 날
4월 17일은 그르나슈 뒤 몽드 대회의 첫날로 방문 프로그램보다 대회에 집중하기 위한 일정이 진행되었다.
대회는 오전 9시 30분에 막을 올렸으며, 전 세계에서 모인 심사위원들은 그르나슈 품종으로 양조된 869개의 와인을 테이스팅했다. 대회가 끝난 후 소믈리에들은 오트 발레 드 라글리(Haute Vallée de l’Agly)의 모든 와이너리들이 참여한 야외 시음회에 참석했다.

Source: messortiesculture.com
이날 저녁에 열린 갈라 디너는 이번 여정에서 가장 기억에 남을 이벤트였다. 심사위원들이 마요르카 왕국의 왕이 살았던 팔레 뒤 루아 드 마조르크(Palais du Rois de Majorque) 궁전에 들어서자 왕의 정원에서 라이브 밴드가 열렬한 연주로 그들을 맞이하여 감탄을 자아냈다. 이어서 왕의 다이닝 홀에서 미슐랭 스타 셰프들이 준비한 특별한 만찬이 열렸다.
4월 18일, 다섯 째날
대회의 둘째 날은 좀 더 많은 와인을 접하고 심도 높은 심사를 하며, 더 많은 것을 발견하는 날이다.

Photos by Mr. Kim Minjae
심사가 끝난 뒤 심사위원들은 샤토 발미(Château Valmy)에 모여 해변가에서 점심을 함께했다.

Photo by Mr. Kim Minjae
대회에 참가한 모든 와이너리와 심사위원이 모인 “그르나슈의 밤” 행사는 이 대회의 화려한 대미를 장식했다. 대회는 끝났지만, 한국 대표단의 여행이 끝난 것은 아니었다. 루시옹 와인협회가 한국 대표단을 위해 마지막까지도 알차고 다채로운 일정을 마련했기 때문이다.
4월 19일, 여섯째 날

Photo by Mr. Kim Minjae
대표단은 페르피냥 도심에 위치한 카페 비엔느(Café Vienne)에서 오찬을 한 후, 시장과 함께 VIP석에서 페르피냥 거리에서 열리는 종교 행렬을 감상하였다.
대표단은 세계적으로 알려진 역사, 문화 및 종교 행사이자 페르피냥 시의 모든 성당이 부활절을 기념하는 “프로세시옹 들 라 산크(Procession de la Sanch)를 직접 목격하는 행운을 가졌다.

Photo by Mr. Kim Minjae
저녁 일정으로는 샤토 들 루(Château de l’Ou) 와이너리에서 부리에(Bourrier) 씨와 샤토를 둘러보고 저녁을 함께 먹었다. 한국과 한국의 소믈리에에 대한 깊은 신뢰를 보여준 루시옹협회와 함께 한 이 긴 여정은 마지막까지 대표단에 놀라움과 즐거움을 선사했다.

Photo by Mr. Kim Minjae
여정의 마지막은 한국 와인 업계의 자랑스런 대표자들이 기사 작위를 받으면서 절정에 달했다. 정효진, 김민재 및 정영경은 각각 나이트 작위를 수여받고 “코멘다 마조르 드 로셀로(Commenda Major de Rossello)”에 입단하게 되었다. 이들은 루시옹과 루시옹 와인과 땅에 대한 보호자이자 기사가 된 것이다. 이러한 작위 수여는 매우 드문 일로, 루시옹은 자랑스러운 한국 대표단이 열정과 명예를 가지고 앞으로도 직책을 수행해나가길 기대한다고 전했다.
4월 20 일, 일곱 째날

Photo by Mr. Kim Minjae
대표단은 리브잘트의 도멘느 카즈(Domaine Cazes)를 라바이(Lavail) 씨의 안내로, 이어서 도멘느 드 롱보(Domaine de Rombeau)를 라스포(Raspaud) 씨의 안내로 방문함으로써 뜻깊었던 방문 일정을 끝냈다.
저녁에는 도멘느 생글라(Domaine Singla)의 드 브종브 생글라(De Besombes Singla) 씨와 함께 페르피냥의 라 파스렐(La Passerelle) 레스토랑에서 마지막 만찬을 가졌다.
4월 21일, 대표단의 귀국으로 이 여행의 진정한 막이 내렸다. 대표단은 신의 축복을 받은 루시옹에서 그르나슈 뒤 몽드 대회에 참여하고, 이 아름다운 지역을 더욱 특별하게 해주는 와이너리들을 방문하면서 많은 것을 발견하고 잊지 못할 추억을 만들었다.
KOREAN SOMMELIERS VISIT ROUSSILLON FOR THE GRENACHES DU MONDE
On the 17th of April, Perpignan – European City of Wine 2019 – welcomed the 7th edition of the Grenaches du Monde (the International Grenaches Competition).
The event was a great success, welcoming 869 samples from 6 different countries (France, Spain, Italy, USA, Chile and South Africa), and awarding 272 medals, including 177 gold medals and 95 silver medals. Judges gathered from across the world to Roussillon to judge for this great competition. Many wine influencers from Asia were present.
Out of the delegation of judges from this region, 3 judges from Korea were present: the Vice Champion Best Korean Sommelier 2018, Hyojin Jung, sommelier at Hotel Lotte; The Champion Roussillon Trophy 2018, Minjae Kim, sommelier at Grand Intercontinental, and Youngkyung Jeong, Secretary general of the Korean International Sommelier Association.
These three representatives made Korea proud, judging for three days and meeting French wine and political personalities.
More than just judging, the Korean judges visited wineries throughout their trip, lasting a total of 7 days.
On the first day, April 14th,

Perpignan – Photo by Mr. Kim Minjae
The delegation arrived in Perpignan airport in the beginning of the afternoon. In the evening, they met and had dinner with Eric Aracil, Export Manager and Deputy-Director of Roussillon Wines Council, Philippe Bourrier – Director of Roussillon Wines Council – and a group of distinguished judges for the contest at the restaurant le Grain de Folie.
On the second day, April 15th,

Photo by Mr. Kim Minjae
The delegation visited Domaine La Rectorie in Banyuls sur Mer with Mr Parcé. They then had a walking tour in Banyuls sur Mer and Plage des Elmes. This busy morning was then concluded by a lunch in restaurant La Littorine pairing Roussillon’s wonderful local food with wines from the region.

Collioure – Photo by Mr. Kim Minjae
In the afternoon, the delegation participated in a walking tour of Collioure and visited the anchovy factory Desclaux, one of the oldest anchovy factories in the region. They then visited Mas Cristine in Argelès sur Mer with Mr Andy Cook.
The second day was concluded with a delightful meal at the reputed restaurant La Villa Duflot in Perpignan, along with Mr Saperas from Domaine Vial Magneres – Banyuls.
On the third day, April 16th

Photo by Mr. Kim Minjae
The third day was just as captivating and busy. Our group of Korean sommeliers visited Château Planères – Saint Jean Lasseille – with M Jauber. This was followed by a tour in the medieval village of Castelnou.

Photos by Mr. Kim Minjae

Photo by Mr. Kim Minjae
The group had lunch at Auberge du Domaine de Nidolères – Tresseres – with Ms and Mr Escudié and the group of judges. Following this, the delegation had a visit of Domaine Sanac – Saint Génis des Fontaines – with Mr Sanac..
In the evening, after a well-deserved rest, they went to the restaurant Le Divil (voted France’s best meat restaurant in 2018) with all of the judges of the competition.
On the fourth day, April 17th, first day of the Grenaches du Monde
The 17th of April marked the first day of the Grenaches du Monde. From then on, the trip concentrated on the competition, with less visits being part of the program.
At 9:30am, the competition began and judges from around the world tasted 869 different wines made from Grenaches. Following the competition, the delegation took part in an open-air tasting with all the wine growers of the “High Agly Valley”.

Source: messortiesculture.com
Arguably the most memorable part of the trip next took place. An unforgettable gala dinner was organised in the Palais des Rois de Majorque – the castle where the king of Majorca once lived. Upon entering the castle, the judges were welcomed by a live band in the King’s courtyard, followed by a dinner organised by Michelin starred chefs within the King’s dining hall.
On the fifth day, April 18th
The second day of tasting began, more wines, more judging, more discovery.

Photos by Mr. Kim Minjae
Once the judging was over, the judges gather in “Château Valmy” and had lunch in front of the seaside.

Photo by Mr. Kim Minjae
To commemorate the end of the competition, the “Night of the Grenaches” was organised, where all participants attended, both judges and winemakers, with all of the wines entered in the competition presented for all to see. This marked the end of the competition, but not the end of our Korean delegations trip. Roussillon Wines Council had organised even more them to discover.
On the sixth day, April 19th

Photo by Mr. Kim Minjae
The delegation had lunch in Café Vienne in the city center of Perpignan, and then had VIP seats with the mayor of the city to view the religious procession in the streets of Perpignan.
Our delegation witnessed first hand this, historic, cultural and world-world-renowned religious celebration of Procession de la Sanch, where all the churches in the city celebrate Easter.

Photo by Mr. Kim Minjae
In the early evening, Mrs Bourrier welcomed the delegation for a visit and dinner in Château de l’Ou. The long trip ended with a surprise and great honour for our delegation, where Roussillon wines proved its strong belief in their historic partnership with Korea and its sommelerie.

Photo by Mr. Kim Minjae
The trip culminated in these proud representatives of Korean’s wine sphere in being knighted and admitted into the Commenda Major de Rossello. Sir Jung, Sir Kim and Sir Jeong have now been granted the title of Knights and Protectors of Roussillon, its wines and its lands. This great honour is not given often, and Roussillon has no doubt that these proud representatives of Korea and now of Roussillon will carry out their duties with passion and honour.
On the seventh day, April 20th

Photo by Mr. Kim Minjae
The delegation ended their trip with a visit Domaine Cazes in Rivesaltes with M Lavail; followed by a visit and lunch at Domaine de Rombeau with Mr Raspaud.
In the evening, the delegation had diner at restaurant La Passerelle in Perpignan with Mr De Besombes Singla from Domaine Singla.
The trip ended on the next day, April 21st, and our delegation returned to Korea having made discoveries within this land blessed by the gods and unforgettable memories, both participating in the Grenaches du Monde and visiting the wineries that make this beautiful region so unique.